Archive

Med. Pr. 2001;52(5)
Sensitization to cow and pig allergens among farmers in Eastern Poland
Uczulenie na alergenykrów i świń wśród rolników Polski wschodniej
R. śpiewak

Abstract

Celem pracy była ocena rozpowszechnienia uczulenia na alergeny krów i świń wśród rolników Polski wschodniej. Badaniem objęto 68 rolników z 17 losowo wybranych gospodarstw rodzinnych: 30 kobiet i 38 mężczyzn w wieku 18-84 (mediana 47) lat, dla których okres kontaktu z krowami i świniami wynosił od 1 do 80 (mediana 30) lat. Po zebraniu wywiadu, u badanych osób wykonano skórne testy punktowe z alergenami naskórka krowy i świni. Pobrano również próbki krwi, w których metodą immunoenzymatyczną (UniCAP) oznaczono poziom przeciwciał IgE swoistych wobec sierści krowy i naskórka świni. Wyniki: żaden z rolników nie skarżył się na jakiekolwiek objawy podczas pracy przy krowach lub świniach. U 13 osób (19,1%) odnotowano dodatnie testy skórne albo wykryto IgE swoiste wobec alergenów krowy i/lub świni. U 7 rolników (10,3%) odnotowano dodatnie testy skórne: u 2 - na naskórek krowy, u 2 - na naskórek świni, a u 3 - na oba alergeny. Również u 7 rolników (10,3%) wykryto IgE: u 4 osób było to IgE swoiste wobec sierści krowy, u 1 - wobec naskórka świni, a u 2 - wobec obu alergenów. Stwierdzono nikły związek między wynikami testów skórnych a oznaczeniami swoistego IgE - tylko u jednego rolnika odnotowano dodatnie odczyny na sierść krowy zarówno w testach skórnych jak i badaniu surowicy na obecność IgE. Zestawienie z wynikami wcześniejszych badań nasuwa wniosek, że alergeny zwierząt w porównaniu do alergenów roślinnych są rzadszą przyczyną dolegliwości prowokowanych przez pracę wśród polskich rolników.

Key words

farmers, occupational allergy, cow and pig allergens



Our books

Return form

Any comments on the page?

Fill-in the formStrzałka
Copyright © 2008 IMP