Med. Pr. 2001;52(5) |
Sensitization to cow and pig allergens among farmers in Eastern Poland |
Uczulenie na alergenykrów i świń wśród rolników Polski wschodniej |
R. śpiewak |
Abstract
Celem pracy była ocena rozpowszechnienia uczulenia na alergeny krów i świń wśród rolników Polski wschodniej. Badaniem objęto 68 rolników z 17 losowo wybranych gospodarstw rodzinnych: 30 kobiet i 38 mężczyzn w wieku 18-84 (mediana 47) lat, dla których okres kontaktu z krowami i świniami wynosił od 1 do 80 (mediana 30) lat. Po zebraniu wywiadu, u badanych osób wykonano skórne testy punktowe z alergenami naskórka krowy i świni. Pobrano również próbki krwi, w których metodą immunoenzymatyczną (UniCAP) oznaczono poziom przeciwciał IgE swoistych wobec sierści krowy i naskórka świni. Wyniki: żaden z rolników nie skarżył się na jakiekolwiek objawy podczas pracy przy krowach lub świniach. U 13 osób (19,1%) odnotowano dodatnie testy skórne albo wykryto IgE swoiste wobec alergenów krowy i/lub świni. U 7 rolników (10,3%) odnotowano dodatnie testy skórne: u 2 - na naskórek krowy, u 2 - na naskórek świni, a u 3 - na oba alergeny. Również u 7 rolników (10,3%) wykryto IgE: u 4 osób było to IgE swoiste wobec sierści krowy, u 1 - wobec naskórka świni, a u 2 - wobec obu alergenów. Stwierdzono nikły związek między wynikami testów skórnych a oznaczeniami swoistego IgE - tylko u jednego rolnika odnotowano dodatnie odczyny na sierść krowy zarówno w testach skórnych jak i badaniu surowicy na obecność IgE. Zestawienie z wynikami wcześniejszych badań nasuwa wniosek, że alergeny zwierząt w porównaniu do alergenów roślinnych są rzadszą przyczyną dolegliwości prowokowanych przez pracę wśród polskich rolników.Key words
farmers, occupational allergy, cow and pig allergens