Archive

Med. Pr. 2002;53(3)
The risk factors of occupational hypersensitivity in apprentice bakers
Czynniki ryzyka nadwrażliwości na alergeny zawodowe u uczniów szkół piekarskich
Jolanta Walusiak, Cezary Pałczyński, Wojciech Hanke, Paweł Górski, Czesława Wyszyńska-Pużyńska, Lidia Mierzwa, Małgorzata Pawlukiewicz,
Tomasz Wittczak, Anna Krakowiak, Urszula Ruta, Ewa Wągrowska-Koski

Abstract

Celem pracy była ocena czynników ryzyka nadwrażliwości na alergeny zawodowe u uczniów szkół piekarskich i cukierniczych. Badanie prospektywne przeprowadzono w grupie 287 osób. Kolejne trzy etapy badania realizowano przed rozpoczęciem narażenia zawodowego, po roku i po 2 latach nauki zawodu. Wszystkich badanych poddano badaniu kwestionariuszowemu, wykonano u nich punktowe testy skórne (PTS) z pospolitymi alergenami środowiska domowego i komunalnego oraz z odpowiednim zestawem alergenów zawodowych. W pierwszym etapie badania u każdego z uczestników oznaczono całkowity poziom immunoglobuliny klasy E w surowicy. W wybranych przypadkach oznaczono także poziom przeciwciał IgE alergenowo-swoistych w stosunku do alergenów zawodowych (as-IgE).
W analizowanym okresie częstość dodatnich wyników punktowych testów skórnych wzrosła z 19,2% na 30,7%, w tym z pospolitymi alergenami środowiska z 18,8% na 30%, a z alergenami zawodowymi z 1,7% na 12,9%. Po 2 latach nauki zawodu u 18,1% badanych stwierdzono nadwrażliwość na alergeny zawodowe (na podstawie dodatnich wyników PTS lub/i obecności asIgE w surowicy). Wyniki analizy wieloczynnikowej z zastosowaniem regresji logistycznej ujawniły, że dodatnie wyniki punktowych testów skórnych z pospolitymi alergenami środowiska są istotnym czynnikiem ryzyka nadwrażliwości na alergeny zawodowe (IS 9,06,95% PU 2,53,32,46). Wskazuje to na celowość poszerzenia zakresu badań profilaktycznych, w tym również wstępnych u osób narażonych na silne alergeny, o punktowe testy skórnezarówno z pospolitymi alergenami środowiska jak i alergenami swoistymi dla pracy piekarza, celem identyfikacji i dyspanseryzacji osób z podwyższonym ryzykiem rozwoju alergii zawodowej.

Key words

apprentice bakers, occupational allergy, risk factors



Our books

Return form

Any comments on the page?

Fill-in the formStrzałka
Copyright © 2008 IMP