Archive

Med. Pr. 2005;56(6):475-483
Occupational alergy: A major health hazard among food processing workers
Alergia zawodowa - istotne zagrożenie zdrowia pracowników przemysłu spożywczego
Sylwia świderska-Kiełbik, Anna Krakowiak, Tomasz Wittczak, Cezary PałczyńskiŤbr> Nofer Institute of Occupational Medicine, Łódż, Poland

Abstract

Przetwórstwo materiałów spożywczych jest jedną z gałęzi przemysłu, w której występuje zawodowe narażenie na alergeny. Ekspozycja na alergeny pochodzenia roślinnego i zwierzęcego ma miejsce, na przykład podczas procesów związanych z przetwórstwem mięsa, ryb, owoców, warzyw, wyrobów nabiałowych, zbóż, skrobi, a także podczas przygotowywania pokarmów dla zwierząt domowych i gospodarskich. Choroby dróg oddechowych stanowią w grupie pracowników przetwórstwa spożywczego istotny problem zdrowotny. W związku ztym powstaje konieczność lepszego poznania struktury i mechanizmów działania wywołujących te schorzenia alergenów, celem odpowiedniej oceny skutków zdrowotnych w narażonych populacjach oraz opracowania zaleceń do badań profilaktycznych dla potrzeb medycyny pracy.
W pracy opisano najważniejsze alergeny pokarmowe pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, odpowiedzialne za wywoływanie chorób alergicznych pochodzenia zawodowego, metody diagnostyczne oraz zalecane postępowanie profilaktyczne w stosunku do osób zawodowo narażonych.

Key words

occupational allergy, food allergens, food processing workers



Our books

Return form

Any comments on the page?

Fill-in the formStrzałka
Copyright © 2008 IMP