Archive

Med. Pr. 2010;61(3):257-269
EXPOSURE TO BIOAEROSOLS AMONG CAFO WORKERS (SWINE FEEDING)
OCENA NARAŻENIA NA BIOAEROZOLE PRACOWNIKÓW ZATRUDNIONYCH PRZY INTENSYWNEJ HODOWLI TRZODY CHLEWNEJ
Irena Szadkowska-Stańczyk, Karolina Bródka, Alina Buczyńska, Marcin Cyprowski, Anna Kozajda, Małgorzata Sowiak

Abstract

Wstęp: W artykule przedstawiono wyniki oceny warunków pracy w chlewniach na stanowiskach związanych bezpośrednio z obsługą zwierząt. Określono stężenia bakterii i grzybów w pomieszczeniach chlewni, narażenie pracowników na pył, endotoksyny i (1→3)-β-D-glukany oraz amoniak i siarkowodór. Materiał i metody: Pomiary środowiska pracy przeprowadzono na terenie 30 gospodarstw i objęto nimi 90 mężczyzn pracujących bezpośrednio przy obsłudze zwierząt. Próby powietrza dla oceny stężenia pyłu oraz endotoksyn i glukanów pobierano za pomocą dozymetrii indywidualnej, a amoniak i siarkowodór za pomocą rurek kolorymetrycznych. Próbki bioaerozolu pobierano metodą zderzeniową za pomocą 6-poziomowego impaktora kaskadowego Andersena. Analizę endotoksyn przeprowadzono testem LAL (Limulus Amebocyte Lysate), a (1→3)-β-D-glukany oznaczano testem Glucatell - obydwa testy w wersji kinetycznej. Wyniki: Stężenia frakcji wdychalnej pyłu zawarte były w granicach 0,16-37,2 mg/m3, przy średniej wartości 3,65 mg/m3, a frakcji respirabilnej odpowiednio od zera do 4,28 mg/m3 i 0,39 mg/m3. Drobnoustroje bakteryjne występowały w stężeniu 4,79×105 jtk/m3, a stężenie grzybów kształtowało się na poziomie 1,55×104 jtk/m3. Endotoksyny charakteryzowało znaczne zróżnicowanie stężeń - 95-147 885 EU/m3 (frakcja wdychalna) oraz 5,5-18 708 EU/m3 (frakcja respirabilna). Stężenie (1→3)-β-D-glukanów mieściło się w zakresie stężeń odpowiednio od 6 ng/m3 do ponad 5200 ng/m3 oraz od 1 ng/m3 do 800 ng/m3. Stężenia amoniaku mieściły się w granicach 1,78-30,1 mg/m3. Stężenie siarkowodoru nie przekraczało 4,1 mg/m3. Wnioski: Czynniki szkodliwe obecne na stanowiskach pracy związanych z intensywną hodowlą i produkcją zwierząt mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia pracowników i powinny być brane pod uwagę przy formułowaniu zaleceń profilaktycznych. Med. Pr. 2010;61(3):257-269

Key words

organic dust, air-borne microorganisms, endotoxin, (1→3)-β-D-glucans, pig farmers



Our books

Return form

Any comments on the page?

Fill-in the formStrzałka
Copyright © 2008 IMP