Med. Pr. 2010;61(3):323-331 |
OCCUPATIONAL HYGIENE AND HEALTH HAZARDS RELATED TO CONCENTRATED ANIMAL FEEDING OPERATIONS (CAFOs) |
PROBLEMY HIGIENY PRACY I ZAGROŻENIA ZDROWOTNE TOWARZYSZĄCE INTENSYWNEJ PRODUKCJI TRZODY CHLEWNEJ |
Alina Buczyńska, Irena Szadkowska-Stańczyk |
Abstract
Emisje czynników szkodliwych towarzyszące intensywnej produkcji i hodowli trzody chlewnej stanowią istotny problem w zakresie ochrony zdrowia pracowników. Koncentracja dużej liczby zwierząt na relatywnie niewielkich przestrzeniach powoduje wysoki stopień zanieczyszczenia powietrza wewnątrz pomieszczeń hodowlanych, m.in. bioaerozolami zawierającymi głównie pył organiczny, drobnoustroje, endotoksyny i glukany oraz gazami drażniącymi. Ze względu na ochronę zdrowia i bezpieczeństwo osób zatrudnionych przy obsłudze zwierząt ważne jest prowadzenie badań mających na celu kompleksową ocenę narażenia na czynniki szkodliwe występujące w środowisku pracy, wskazanie determinant ich poziomów oraz pogłębianie informacji naukowej o relacjach typu dawka-odpowiedź. W niniejszym artykule dokonano przeglądu literatury dotyczącej procesu produkcji trzody chlewnej w Polsce, z uwzględnieniem aktualnego stanu, uwarunkowań prawnych, problemów w zakresie higieny pracy oraz potencjalnych zagrożeń dla zdrowia pracowników zatrudnionych przy obsłudze zwierząt. Med. Pr. 2010;61(3):323-331
Key words
swine production, hygiene issues, occupational exposure, bioaerosols, irritant gases