Archive

Med. Pr. 2011;62(4):415-424
PROTECTION AGAINST ENVIRONMENTAL TOBACCO SMOKE EXPOSURE ACCORDING TO EU AND POLISH LEGISLATION
Konieczko
Katarzyna Konieczko, Kinga Polańska, Wojciech Hanke

Abstract

Nowelizacja ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych obowiązująca od 15 listopada 2010 r. wprowadziła szereg zmian rozszerzających zakres ochrony społeczeństwa przed narażeniem na dym tytoniowy, z których największe kontrowersje społeczne wzbudziło zaostrzenie zakazów palenia w restauracjach i barach. Zmiany te spowodowały, że obowiązujące obecnie zakazy są co prawda znacznie bardziej restrykcyjne od wcześniejszych, jednak w dalszym ciągu nie zapewniają jeszcze pełnej ochrony przed ekspozycją na środowiskowy dym tytoniowy wszystkim grupom pracowników. W artykule omówiono zapisy ratyfikowanej przez Polskę Ramowej Konwencji Światowej Organizacji Zdrowia o Ograniczeniu Używania Tytoniu (WHO FCTC) wraz ze szczegółowymi wytycznymi WHO dotyczącymi wdrażania konwencji w zakresie ochrony pracowników przed dymem tytoniowym. Przedstawiono najważniejsze akty prawne Wspólnoty Europejskiej, która jest jedną ze stron konwencji FCTC. Omówiono też aktualny stan prawny w Polsce ze szczególnym wskazaniem grup zawodowych, w przypadku których ochrona przed narażeniem na środowiskowy dym tytoniowy w miejscu pracy nie jest jeszcze w pełni wystarczająca i w przyszłości będzie konieczne podjęcie dalszych działań legislacyjnych.

Key words

environmental tobacco smoke, occupational exposure, smoke-free legislation, hospitality workers



Our books

Return form

Any comments on the page?

Fill-in the formStrzałka
Copyright © 2008 IMP