Archive

Med. Pr. 2012;63(1):1-10
AEROZOL GRZYBOWY W PROCESIE HODOWLI DROBIU - ANALIZA ILOŚCIOWA I JAKOŚCIOWA
FUNGAL AEROSOL IN THE PROCESS OF POULTRY BREEDING
Małgorzata Sowiak
Karolina Bródka
Anna Kozajda
Alina Buczyńska
Irena Szadkowska-Stańczyk

Nofer Institute of Occupational Medicine, Łódź
Department of Environmental Health Hazards


Abstract

Wstęp: Celem badania była ocena zanieczyszczenia powietrza grzybami w procesach związanych z hodowlą drobiu w zależności od pory roku. Oceny tej dokonano na podstawie oznaczonych stężeń grzybów oraz identyfikacji jakościowej wyizolowanych mikroorganizmów. Materiał i metody: Badaniem objęto 2 wylęgarnie i 3 kurniki. Powietrze pobierano wiosną, latem i jesienią bezpośrednio na filtr za pomocą pompki. Do analizy ilościowej grzybów wykorzystano pożywkę MEA z chloramfenikolem i streptomycyną. Identyfikację jakościową grzybów prowadzono w oparciu o analizę makro- i mikroskopową. Wyniki: Ogólne stężenia grzybów mezofilnych w powietrzu pomieszczeń hodowlanych mieściły się w zakresie 1,22×103-5,87×105 jtk/m3 ze średnią wartością arytmetyczną 1,60×105 jtk/m3. W 45% pobranych prób poziomy te przekraczały zalecaną w Polsce wartość referencyjną dla narażenia w środowisku pracy. Stężenie grzybów w pomieszczeniach hodowlanych dla drobiu było istotnie modyfikowane przez porę roku (p = 0,04). Wyższe stężenie grzybów występowało jesienią (p = 0,05). Dominującą mikroflorę grzybową w powietrzu stanowiły pleśnie (88%) z najczęściej występującym rodzajem Acremonium. Drożdżaki stanowiły kolejne 10% bioaerozolu i reprezentowane były głównie przez rodzaj Candida. Aerozol grzybowy zwierał dwa gatunki zakwalifikowane do drugiej grupy zagrożenia - Aspergillus fumigatus i Candida tropicalis. Wnioski: Pomieszczenia ferm drobiowych zanieczyszczone są wysokimi stężeniami aerozolu grzybowego, szczególnie w chłodniejszej porze roku, często przekraczającymi zalecane limity. Wśród grzybów obecne są również drobnoustroje patogeniczne, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia pracowników ferm. Med. Pr. 2012;63(1):1-10


Key words

aerozol grzybowy, hodowla drobiu, narażenie zawodowe, pora roku



Our books

Return form

Any comments on the page?

Fill-in the formStrzałka
Copyright © 2008 IMP