Med. Pr. 2008;59(1):75-78 |
OCCUPATIONAL EXPOSURE TO PRIONS DUE TO CONTACT WITH MEAT AND BONE MEAL (MBM) |
NARAŻENIE ZAWODOWE NA PRIONY ZWIĄZANE Z PRACĄ W KONTAKCIE Z MĄCZKĄ MIĘSNO-KOSTNĄ |
Katarzyna Zielińska-Jankiewicz, Anna Kozajda, Irena Szadkowska-Stańczyk |
Abstract
Mączka mięsno-kostna nie zawiera konwencjonalnych czynników
biologicznych, o ile nie została nimi wtórnie zanieczyszczona, może
natomiast stanowić potencjalne źródło prionów. Priony są czynnikiem
etiologicznym kilku chorób zakaźnych charakteryzujących się zmianami
degeneracyjnymi w obrębie układu nerwowego, zarówno u ludzi, jak i u
zwierząt. Zalecana metoda produkcji mączki mięsno-kostnej jest obecnie
uważana przez ekspertów za optymalną w stopniu wystarczającym dla
eliminacji prionów, które ewentualnie mogłyby znajdować się w materiale
zwierzęcym przeznaczonym do produkcji mączki. Jednocześnie jednak
zaznacza się, że ani ta metoda, ani żadna inna ze stosowanych metod nie
gwarantuje z całkowitą pewnością unieszkodliwienia wszystkich pronów,
które materiał zwierzęcy może potencjalnie zawierać. Grupy zawodowe
zwiększonego ryzyka to pracownicy zakładów utylizacyjnych produkujących
mączkę mięsno-kostną, zakładów produkujących nawozy sztuczne, zakładów
produkującyh pasze dla zwierżat, elektrowni wykorzystujących mączkę
mięsno-kostną jako paliwo alternatywne, magazynów mączki mięsno-kostnej
oraz osoby zajmujące się dystrybucją i transportem mączki. Według ocen
ekspertów ryzyko zakażenia prionami dla pracowników mających kontakt z
mączką mięsno-kostną jest bardzo niskie i należy uznać je za
akceptowalne dla tego rodzaju narażenia. Opracowane są zalecenia
profilaktyczne ograniczające kontatkt z maczką mięsno-kostną. Med. Pr.
2008;59(1):75-78
Key words
meat and bone meal (MBM), prions, occupational exposure