Archive

Med. Pr. 2008;59(1):75-78
OCCUPATIONAL EXPOSURE TO PRIONS DUE TO CONTACT WITH MEAT AND BONE MEAL (MBM)
NARAŻENIE ZAWODOWE NA PRIONY ZWIĄZANE Z PRACĄ W KONTAKCIE Z MĄCZKĄ MIĘSNO-KOSTNĄ
Katarzyna Zielińska-Jankiewicz, Anna Kozajda, Irena Szadkowska-Stańczyk

Abstract

Mączka mięsno-kostna nie zawiera konwencjonalnych czynników biologicznych, o ile nie została nimi wtórnie zanieczyszczona, może natomiast stanowić potencjalne źródło prionów. Priony są czynnikiem etiologicznym kilku chorób zakaźnych charakteryzujących się zmianami degeneracyjnymi w obrębie układu nerwowego, zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Zalecana metoda produkcji mączki mięsno-kostnej jest obecnie uważana przez ekspertów za optymalną w stopniu wystarczającym dla eliminacji prionów, które ewentualnie mogłyby znajdować się w materiale zwierzęcym przeznaczonym do produkcji mączki. Jednocześnie jednak zaznacza się, że ani ta metoda, ani żadna inna ze stosowanych metod nie gwarantuje z całkowitą pewnością unieszkodliwienia wszystkich pronów, które materiał zwierzęcy może potencjalnie zawierać. Grupy zawodowe zwiększonego ryzyka to pracownicy zakładów utylizacyjnych produkujących mączkę mięsno-kostną, zakładów produkujących nawozy sztuczne, zakładów produkującyh pasze dla zwierżat, elektrowni wykorzystujących mączkę mięsno-kostną jako paliwo alternatywne, magazynów mączki mięsno-kostnej oraz osoby zajmujące się dystrybucją i transportem mączki. Według ocen ekspertów ryzyko zakażenia prionami dla pracowników mających kontakt z mączką mięsno-kostną jest bardzo niskie i należy uznać je za akceptowalne dla tego rodzaju narażenia. Opracowane są zalecenia profilaktyczne ograniczające kontatkt z maczką mięsno-kostną. Med. Pr. 2008;59(1):75-78

Key words

meat and bone meal (MBM), prions, occupational exposure



Our books

Return form

Any comments on the page?

Fill-in the formStrzałka
Copyright © 2008 IMP