Archive

Med. Pr. 2011;62(2):211-224
HOSPITALITY WORKERS' EXPOSURE TO ENVIRONMENTAL TOBACCO SMOKE BEFORE AND AFTER IMPLEMENTATION OF SMOKING BAN IN PUBLIC PLACES: A REVIEW OF EPIDEMIOLOGICAL STUDIES
Polańska
Kinga Polańska, Wojciech Hanke, Katarzyna Konieczko

Abstract

Narażenie na środowiskowy dym tytoniowy wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, wśród których wyróżnić należy przede wszystkim zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, nienowotworowe schorzenia układu oddechowego, choroby układu krążenia oraz niepowodzenia ciąży. W świetle licznych zagrożeń dla zdrowia w poszczególnych krajach wdrażane są rozwiązania prawne mające na celu ochronę osób niepalących przed biernym narażeniem na dym tytoniowy. Praca zawiera przegląd badań oceniających skuteczność wprowadzanych w krajach europejskich rozwiązań legislacyjnych pod kątem zmiany ekspozycji pracowników lokali gastronomiczno-rozrywkowych na środowiskowy dym tytoniowy w miejscu pracy po ich wprowadzeniu. W analizie obejmującej 12 publikacji, wydanych po roku 2000, uwzględniono datę i rodzaj rozwiązań prawnych ograniczających bierną ekspozycję na dym tytoniowy w miejscach publicznych, populację badaną, miejsce przeprowadzania badania (bar, restauracja, pub, dyskoteka) oraz pomiar narażenia przed wprowadzeniem nowych rozwiązań prawnych i po ich wprowadzeniu (biomarkery narażenia, monitoring środowiska, subiektywne odczucia). Przeprowadzona analiza wykazała, że rozwiązania legislacyjne mające na celu ochronę przed biernym narażeniem na dym tytoniowy w miejscach publicznych chronią pracowników lokali gastronomiczno-rozrywkowych przed takim narażeniem w przypadku wprowadzenia całkowitego zakazu palenia. W przeprowadzonych badaniach redukcja stężenia kotyniny po wprowadzeniu rozwiązań legislacyjnych w porównaniu ze stężeniem obserwowanym przed ich wprowadzeniem wynosiła od 57-89% w lokalach, w których obowiązywał całkowity zakaz palenia tytoniu. Odnotowano również około 90-procentowe zmniejszenie stężenia nikotyny i pyłu zawieszonego (particulate matters - PM). Dodatkowo, pozytywne subiektywne odczucia pracowników potwierdzają zasadność i skuteczność wprowadzania omawianych zmian.

Key words

environmental tobacco smoke exposure, hospitality workers, smoke-free legislation, biomarkers of exposure, cotinine, nicotine, PM



Our books

Return form

Any comments on the page?

Fill-in the formStrzałka
Copyright © 2008 IMP